Zo nu en dan hebben we behoefte aan een nieuwe look en feel in huis. Een van de meest effectieve, makkelijke en betaalbare manieren voor een complete make-over van je stulpje is verven. Nu hebben we je al verteld over allerlei kleuren die we heel mooi vinden voor je interieur (wat dacht je bijvoorbeeld van blauw…)! Maar wist je dat je met verfsoorten en -technieken ook heel veel kanten op kunt? En hoe super mooi en rustiek is het effect van kalkverf! Als je je interieur een meer landelijke of ruige look wilt geven dan is kalkverf een prachtige optie. Wat bijzonder is aan kalkverf is dat deze wordt opgezogen in de ondergrond. De verf heeft hierdoor echter wel een compleet eigen gebruiksaanwijzing. Benieuwd hoe je kalkverf mooi kunt aanbrengen op je muur of kast? We helpen je alvast op weg met deze 5 tips!

|

1. Oefenen door filmpjes kijken

Als je eenmaal bent begonnen aan je kalkverf avontuur, is er weinig ruimte om fouten te herstellen. Bekijk daarom een instructiefilmpje of twee (of drie) op Youtube over het aanbrengen van kalkverf. Zo wordt je alvast expert!

2. Goede voorbereiding is het halve werk

Tijd om materialen in huis te halen en alles klaar te maken voor het verven. En er is veel te kiezen! Je kunt kalkverf aanbrengen met een roller, blokkwast, spons, doek, spatel of speciale kalkverf kwast. Op zoek naar verf? Veel merken hebben kalkverf ontwikkeld die je makkelijk en mooi kunt aanbrengen, zoals Pure and Original, Carte colori, Flexa en Histor. Daarnaast hebben kluswinkels vaak ook nog eens een goede eigen merk versie. Als je ondergrond al “zuigend” genoeg is om de kalkverf op te nemen (zoals gips of hout) dan hoef je deze alleen stof- en vetvrij te maken. Ga je echter je kalkverf aanbrengen op een ondergrond die van nature niet opneemt, zoals behang of tegels, dan heb je een zuigende tussenlaag (ook wel een muurprimer) nodig. Let er tot slot op dat je de ruimte goed ventileert en handschoenen draagt!

|

3. De kwaststreken zetten de toon

Verven met kalkverf zal nooit een helemaal egaal resultaat opleveren. Je bewegingen bij het aanbrengen van de kalkverf blijven goed zichtbaar op de muur of kast. Dat is natuurlijk leuk om mee te spelen! Je kunt een betonlook creëren, of verticale strepen zetten om je ruimte hoger te laten lijken of gaten open laten en weer inkleuren. Ook de mate waarin je de kalkverf verdunt met water heeft effect. Hoe meer water, hoe lichter het effect. Dit geldt natuurlijk ook voor de kleur, als je voor witte kalkverf kiest ziet je muur er waarschijnlijk een stuk rustiger uit dan bij donkergrijs of bruin. Onthoud dat de kalkverf veel lichter van kleur wordt als deze is opgedroogd!

|

4. Don’t quit till the job gets done

Als je eenmaal bent begonnen met verven, kun je niet stoppen voor het af is! Omdat kalkverf snel droogt, krijg je een lelijk resultaat als je even pauzeert. Sterker nog, ga je een grote muur verven? Dan is het waarschijnlijk beter om deze met z’n tweeën te verven! Dan wel opletten dat jullie dezelfde kwaststreken gebruiken…

|

5. Een beschermlaagje over je kalkverf

Kalkverf is prachtig, maar raakt wel makkelijk beschadigd. Daarom is het een goed idee om je werk van een mooie vernislaag te voorzien. Je kunt de beschermlaag ongeveer een week na het verven aanbrengen.

|

We kunnen ons al helemaal voorstellen hoe mooi je kalkverf project eruit komt te zien! Op zoek naar mooie eyecatchers om je authentieke kalkverf interieur compleet te maken? We maakten natuurlijk alvast een heerlijke selectie voor je…