Een rommelig huis kan nog steeds een heel gezellig huis zijn. Maar… hoeveel tijd besteed je aan het zoeken naar je spullen, al je spullen opnieuw opruimen en ordenen, nieuwe spullen in huis halen die je meteen weer kwijt raakt en vergeet tussen de rest van je spullen? Juist. Het gaat om de hoeveelheden spullen die we in huis hebben en halen. Misschien moeten we wel heel anders tegen onze spullen en opruimen aan gaan kijken. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo wil met haar Konmari Method bereiken dat mensen de volgende vraag met regelmaat gaan stellen: “Does it spark joy?”. Marie Kondo heeft de Konmari methode ontwikkeld als opruimcoach en vervolgens uitgewerkt in haar boeken. Sinds kort is ze ook te zien in haar inspirerende en ontroerende serie op Netflix (Kijktip!). Benieuwd geraakt naar de methode van Marie Kondo? Wij geven je 7 tips voor het opruimen van je huis volgens de Konmari methode!

1. Wat wil je bereiken met opruimen?

Voor je begint aan je opruim avontuur is het belangrijk om je af te vragen waarom je wilt opruimen. Hoe wil je dat je leven eruit komt te zien? Hoe wil je je voelen? Waar wil je je tijd aan besteden? Neem dit mee tijdens het opruimen.

|

2. Je huis opruimen door het weggooien van spullen

We hebben vaak veel spullen in huis die niet meer bijdragen aan een goede energie. Marie Kondo beschrijft je huis en spullen als levende wezens waarmee je een relatie hebt. Om erachter te komen welke spullen nog bij je horen, moet je per categorie alle spullen op een stapel leggen en ze stuk voor stuk vasthouden. Zo weet je wat en hoeveel je hebt in die categorie. Als je van spullen die je vastpakt een blij of gelukkig gevoel krijgt (they spark joy) dan houd je ze. Spullen die je geen blij gevoel geven mag je loslaten (weggooien, maar natuurlijk het liefste weggeven of verkopen). Marie Kondo gaat hierin nog net een stapje verder: zij houdt alle spullen waar ze niet meer blij van wordt vast en bedankt ze voor wat ze voor je hebben gedaan of betekend. 

|

3. Does it spark joy?

Marie geeft als voorbeeld van “spark joy” een kledingstuk waarvan je weet dat het je goed staat; je wordt eraan herinnerd hoe blij het je maakt als je het draagt. Geen idee hoe te beginnen en what sparks joy or doesn’t? Begin met een paar stukken waarvan je zeker weet dat je ze wel of niet wilt houden. Hoe langer je bezig bent hoe makkelijker het wordt.

|

4. Je kunt dit! Op een gegeven moment is het af

Opruimen in je huis of kledingkast kan best overweldigend zijn (onder meer door de soms gigantische stapels)! Maar als je de methode volgt, zul je erachter komen dat je dit echt kunt en dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt! Er komt ook echt een einde aan de stapels uit te zoeken spullen.

|

5. Er is een vaste volgorde voor het opruimen

Als je meteen voor moeilijke of emotionele keuzes komt te staan, kun je stagneren in je proces. Daarom heeft Marie Kondo een volgorde ontwikkeld voor het opruimen:

  1. Kleding
  2. Papieren
  3. Boeken
  4. Diversen
  5. Emotionele spullen

Als je in de eerste categorieën emotionele spullen tegenkomt waar je nog niet aan toe bent om over te beslissen, bewaar je die voor de laatste groep spullen. Als je de Konmari checklist volgt ben je aan het eind besluitvaardig genoeg om te kiezen welke emotionele spullen je wel en niet wilt houden.

|

6. Geef wat je houdt een huis

Eerst moet je al je spullen uitzoeken. Pas daarna ga je inrichten en organiseren! De spullen die je graag wilt houden geef je een huis: een plek waar ze horen, tot hun recht komen en waar ze vindbaar zijn. Berg ze bijvoorbeeld op in kleinere compartimenten door doosjes te gebruiken. Voor alles dat je wilt opbergen is een Konmari manier. Er is zelfs een Konmari methode om je kleding op te vouwen!

|

7. Konmari is meer dan alleen maar opruimen

De impact van opruimen à la Marie Kondo kan veel verdere gevolgen hebben dan alleen een overzichtelijk huis. Volgens Marie worden haar klanten vaak gezonder, blijer, minder gestresst en hebben ze meer tijd en aandacht voor wat ze echt belangrijk vinden in het leven, zoals hun familie, vrienden, gezondheid en creativiteit.

|

Zoals je begrijpt zijn wij fan! We wensen je dan ook heel veel Konmari plezier en geluk in je opgeruimde, fijne huis. Op zoek naar inspiratie voor de inrichting? Wij hebben voor je uitgezocht hoe je met een Feng Shui inrichting voor rustgevende en positieve energie kunt zorgen in je woonkamer en slaapkamer.