fonQ.nl

Een landelijke inrichting is ondanks de vele mooie woonstijlen die we kennen, altijd aanwezig gebleven. Het ene decennium was de stijl wat populairder dan het andere. Maar momenteel is landelijk wonen weer helemaal hot. En niet enkel voor de buitenhuizen en boerderijen, nee, ook voor hedendaagse woningen zoals jouw appartement, twee-onder-een-kap of herenhuis. Met de landelijke interieurstijl, ook wel rustieke stijl of cottage stijl, breng je de rust, kalmte en de ontspanning van het platteland je huis in. De stijl doet gezellig en warm aan, maar kan soms toch ineens wat oubollig aanvoelen. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door niet voor landelijk kitsch te gaan. Mijden dus al die nostalgische tierelantijntjes en vele accessoires. Om dat fijne landelijke gevoel te creëren, ga je voor het nieuwe landelijk, ook wel modern landelijk!

Maar hoe pak je deze stoere stijl uit lang vervlogen tijden nou aan? Hieronder geven we je 11 tips en voorbeelden van een modern landelijk interieur:

1. Landelijke kleuren als basis voor je landelijke interieur

Bij de modern landelijke woonstijl is kleur van groot belang. Door de juiste kleuren op je muur creëer je die gezellige boerderijsfeer in je eigen huis. Ga voor natuurlijke lichte tinten als wit, bruin en grijs. Ga nooit voor spierwit, dit zou steriel aanvoelen, maar kies diverse nuances van wit richting grijs of bruin. Zoals gebroken wit, zacht grijs, beige of meer de zandtinten. Deze landelijke kleuren vormen een prachtige basis voor je landelijke interieur.

Landelijke-inrichtingBronnen | Frejahomestyling & Vtwonen

2. Laat je vloer aansluiten op de kleuren van je muren

Belangrijk is dat je je vloer uitkiest op basis van de muurkleuren die je hebt gekozen (of natuurlijk andersom; zorg ervoor dat de kleur op je muren aansluit bij je vloer). In de landelijke stijl zie je veel houten vloeren. Denk bijvoorbeeld eens aan een vergrijsde houten vloer.

Landelijke-inrichting-2Bron | Exprojm

3. Tegels, tegels, tegels

Heel erg landelijk is het gebruik van tegels. Wij denken meteen aan de oude boerderijen en huizen van vroeger, met hun tegels in de keuken en eetkamer, badkamer en hal. En dan niet alleen op de grond, maar ook tegen de muur. Pas dit toe in je eigen interieur en je zult die stoere landelijke sfeer meteen voelen.

Landelijke-inrichting-3Bronnen | Winchester Tiles & Vtwonen

4. Laat de houtconstructie van je woning zien

Ben jij een van de gelukkigen met houten balken in je huis? Laat die houten constructie dan zien! Laat de balken hun houtkleur behouden, of geef ze dezelfde kleur als op je muren. Nergens een balkenconstructie te vinden? Kies dan voor houten planken tegen de muur, en verf deze in dezelfde kleur als je muren. Creëer je slaapkamer op de zolder, daar zijn vaak wel houten balken en wanden te vinden. Of maak gebruik van een grote houten balk in je keuken, zoals hierboven prachtig is gedaan. Ook zou je eens kunnen kijken wat er onder je plafonds verborgen zit, misschien kun je het houten plafond in je hal blootleggen?

Landelijke-inrichting-4Bron | Flamant

5. Maak gebruik van natuurlijke materialen 

Maak gebruik van natuurlijke materialen. Een landelijke houten keukenblok is een prachtige eyecatcher en het gebruik van massief hout in je badkamer zal de ruimte warmte geven. Maar denk naast hout aan het toepassen van wol, vilt, linnen, jute, riet en touw. Deze natuurlijke materialen zijn geweldig voor in een vloerkleed, de gordijnenkussenslopenlampen of manden.

6. De landelijke woonkamer is een familiekamer

Bij de inrichting van een landelijke woonkamer staat het gezellig samenzijn centraal. Ga voor een echte zithoek en laat dit het middelpunt zijn in je woonkamer. Heb je een openhaard? Creëer je zithoek hier dan omheen.

Landelijke-inrichting-6Bron | Timeless Living

7. Landelijke meubels zijn praktische meubels

Bij de landelijke stijl zijn meubels vaak gemaakt vanuit praktisch oogpunt. Een stoel of bank moet vooral lekker zitten. Landelijke meubels zijn dan ook vaak groot, grof en robuust. Maar natuurlijk wel mooi. Kies een bank met grote kussens, een diepe fauteuil of chaise longue en zachte eetkamerstoelen met hoge leuningen.

Landelijke-inrichting-7Bron | Timeless Living

8. Stouw je landelijke inrichting niet vol tierelantijntjes

Het verschil tussen landelijk kitsch en modern landelijk zit hem in de woonaccessoires en het aantal tierelantijntjes. Ga je voor modern landelijk? Stop dan met het verzamelen van alles dat los en vast zit (en landelijk aanvoelt). Verzamel enkele goed uitgekozen interieur accessoires. Zet mooie oude potten en vazen op een houten kastje of tafeltje. Een grove kandelaar op een plank. Zorg ervoor dat je je accessoires groepeert op enkele plekken in je interieur en verspreid niet alles door je hele huis. Naast dat je stukken dan veel beter tot hun recht komen, geeft het een ruimte ook een bepaalde kalmte en rust. Het leuke aan modern landelijk is dat je niet alleen voor landelijke accessoires hoeft te gaan. Moderne of zelfs industriële accessoires staan geweldig bij je landelijke meubels.

9. Lange, zware gordijnen

Heb jij een tuin of uitzicht op een weiland, dan zijn grote ramen prachtig en heb je eigenlijk geen raamdecoratie meer nodig. Je uitzicht vormt zich als een schilderij door je ramen en versterkt het landelijke gevoel van binnen. Heb je niet zulke enorme ramen of hou je van de warmte die gordijnen brengen ga dan voor lange lichtgekleurde gordijnen van een zware stof. Hang de gordijnen tot op de grond, want niets lelijker dan gordijnen die stoppen boven een verwarming (maar dat is persoonlijk ;-)).

Landelijke-inrichting-9-Bron | Onbekend

10. Combineer landelijk met modern

Prachtig in een modern landelijk interieur zijn zwart stalen deuren. Dit soort deuren staan bijna bij elke woonstijl, maar zeker ook bij landelijk. Ze geven je interieur net die stoere moderne touch die het nodig heeft.

Landelijke-inrichting-10Bronnen | Simply Steel & Onbekend

11. Kijk eens bij de kringloop

Kijk eens rond bij de kringloop, op een veiling of gewoon op marktplaats. Hier vind je de mooiste vondsten die perfect zullen staan in je landelijke interieur. Denk aan een salontafel, trapje of spiegel van oud (sloop)hout, mooi ijzerwerk voor aan de muur of in de tuin. Of ook leuk; oude tegels voor eigenlijk overal! Bij een landelijk interieur mag je buiten naar binnen halen en dit hoeft niet perse heel duur te zijn.

Landelijke-inrichting-11Bronnen | Onbekend & Vtwonen

Bovenstaande voorbeelden laten zien hoe prachtig een landelijke inrichting kan zijn. Warm, sfeervol en rustgevend. Een moderne variant op landelijk, maar zeker niet oubollig! Wat vind jij van deze woonstijl? Laat het ons weten in een reactie.

Wil jij de landelijke sfeer ook toepassen in je interieur? We verzamelden de mooiste landelijke woonproducten en decoratie vast voor je, je ziet ze hieronder.

Shop Nu

fonQ.nl