Ingewikkeld: ze zijn klein, zacht, lief en schattig. Maar ook: onhygiënisch, doorgaans heel vruchtbaar en bij tijd en wijle ronduit vernielzuchtig! Muizen. Je wilt ze niet in je huis, maar ze hoeven nou ook weer niet dood. We begrijpen het dilemma helemaal. Om je uit deze spagaat te helpen, hebben we hier 7 diervriendelijke tips voor je om muizen uit je huis te verjagen!

1. Schoon huis? Geen muis!

Muizen komen eigenlijk om dezelfde reden naar jouw huis als jij. Ze willen daar lekker warm wonen en ze willen er dingen eten! Als je zorgt dat ze zich niet makkelijk kunnen nestelen (dus dan toch maar eens die zolder of rommelkast uitmesten), en niet bij het eten kunnen, dan wordt je huis al een stuk minder aantrekkelijk voor muizen.

|

2. Dicht kieren en gaten

Als een muis je huis niet in kan, hoef je hem ook niet te verjagen! Alle openingen groter dan 5 millimeter zijn fair game voor muizen. Zorg daarom dat er geen kieren en gaten zijn waar muizen zich doorheen of onderdoor kunnen wurmen.

|

3. Muizen bestrijden met geurende essentiële oliën

Deze tip wordt door muizenbestrijders even effectief genoemd als gif! Muizen kun je namelijk verjagen met een geur die ze vies vinden: munt en eucalyptus. Zet her en der wat geurstokjes neer en mix water met essentiële eucalyptus- of muntolie in een schaaltje en verwarm dit boven een waxinelichtje, of gebruik een diffuser. Of je drupt de olie in wattenbolletjes en legt die langs de muizen route.

|

4. Als de kat in huis is…

Een andere geur waar muizen niet gek op zijn? Kat. Alleen al de aanwezigheid van deze natuurlijke vijand is vaak voldoende reden voor de muis om ervandoor te gaan. En natuurlijk is het ook wel heel gezellig, zo’n zoet spinnende anti-muis huisgenoot.

|

5. Muizen wegjagen met huismiddeltjes

Er gaan aardig wat volkswijsheden over huismiddeltjes rond met tips om muizen op een diervriendelijke manier te bestrijden. Planten en kruiden werken bijvoorbeeld goed tegen muizen (pepermunt, eucalyptus, lavendel, kamille en chilipeper). Maar je kunt ook muizen verjagen met gebruikte theezakjes, knoflook of uien. De truc is om deze dingen te laten geuren op plekken waar de muizen graag komen.

|

6. Muizen verjagen met geluid

Een andere methode is het inzetten van geluiden waar muizen niet tegen kunnen. Er zijn apparaten en apps die ultrasoon geluid sturen, wat elke muis kan doen besluiten de biezen te pakken. Moeilijkheid is wel dat je eerst moet uitzoeken waar de muizen komen en dan het geluid goed richten op een punt dat zij sowieso kruisen. Muizen kunnen dan natuurlijk ook hun route aanpassen.

|

7. Een diervriendelijke muizenval

Tot slot zijn er nog muizenvallen waar één of meer muizen in worden gevangen zonder dat ze zich bezeren of doodgaan. Enkele tips om de muizen te vangen en veilig en wel buiten je huis te plaatsen: leg pindakaas of chocolade in de val (dat vinden ze heerlijk!). En als je de muizen hebt gevangen, maak dan samen een mooie lange wandeling en laat ze pas minstens 100 meter van je huis los!

|

We wensen je heel veel succes met het verjagen van deze ongewenste huisgenoten. Klaar om te vieren dat je huis weer muisvrij is? Wat dacht je van jezelf trakteren op een van deze mooie musthaves?