Heb je geen grote woonkamer, maar een gezellige, kleine woonkamer? Dan wil je die kleinere ruimte natuurlijk wel optimaal benutten en hem misschien wel zo ruim mogelijk doen lijken. Daarbij ga je anders te werk dan in een grote woonkamer, omdat je, logisch, minder spullen kwijt kunt. Je moet efficiënt en creatief met de ruimte omgaan en dat kan op vele manieren. Als je onderstaande tips toepast bij het inrichten van je eigen kleine woonkamer, zal je meteen merken dat je helemaal niet meer smacht naar dat grote landhuis! Het is een kwestie van het juiste meubilair uitkiezen, het juiste kleurenpallet en een goede balans vinden tussen de hoeveelheid spullen en de ruimte.

Weet je al wat je wilt? Bekijk hier de leukste spullen voor de woonkamer van woonwinkel Flinders!

De volgende tips zullen je een goede houvast geven bij het inrichten van je kleine woonkamer.

1. Kleine woonkamer inrichten: maak gebruik van lichte kleuren

Het is heel simpel; donkere of felle kleuren maken je woonkamer optisch kleiner, lichte kleuren maken je woonkamer juist optisch ruimer. Wil je ruimte? Ga dan voor lichte kleuren als wit, crème, lichtbeige en lichte grijstinten. Hoe lichter hoe beter. En bij deze lichte kleuren moet je niet alleen denken aan de grote oppervlakken (je muren, vloeren of plafond), maar heel belangrijk zijn bijvoorbeeld ook je, deuren, kozijnen en je vensterbank. Verf deze in dezelfde tint als je wanden voor een extra ruimtelijk gevoel. Pluspunt is ook nog eens dat wit (of elke andere lichte kleur) het daglicht beter weerkaatst, dus zorgt voor een extra fris gevoel.

Bron | Sisatiloissa

2. Natuurlijk licht

En dat brengt ons meteen bij punt twee. Laat zoveel mogelijk daglicht naar binnen. Een kamer zonder ramen lijkt altijd veel kleiner dan dezelfde ruimte gevuld met daglicht. Heb je geen enorme raampartijen? Zorg er dan in ieder geval voor dat de planten of bomen in je tuin het daglicht in huis niet tegenwerken. En laat je vensterbank (zo goed als) leeg, voor extra weerkaatsing van het licht.

Bron | Time Out

3. De inrichting: kies één kleur in verschillende tinten

Kies bij de inrichting van je kleine woonkamer voor één kleur in verschillende tinten. Heb je bijvoorbeeld een grijze bank, ga dan voor een kleed, salontafel en stoel in dezelfde tint, maar bijvoorbeeld net iets lichter of donkerder. Een gekleurd kleed zal de ruimte eerder onrustig laten aanvoelen. Houd ook zeker rekening met je gordijnen. Laat deze qua kleur overeenkomen met de kleur op je muren (en je plafond, kozijnen en deuren). Mooi én goed voor een ruimtelijk gevoel. Natuurlijk is het wel leuk om wat accessoires in een donkerdere of contrasterende kleur te kiezen. Maar zorg altijd voor eenheid.

Bron | Home and Garden

4. Kies de juiste vloer voor je kleine woonkamer

De kleur en het materiaal van een vloer heeft een enorme invloed op een ruimte. Een te donkere vloer maakt kleiner, maar ook vloerbedekking werkt niet al te ruimtelijk. Ga voor een lichte (houten) vloer als je ruimte wilt, en kies in ieder geval een tint die mooi aansluit bij de tint op de muren.

 Bron | Fantastic Frank

5. Een kleine huiskamer vraagt om een grote bank

Bij het inrichten van een kleine woonkamer, denk je in eerste instantie misschien niet aan grote meubels. Maar toch is dat echt niet iets dat je moet mijden. Ga juist voor een grote bank of grote fauteuil (maar bijvoorbeeld wel met lage leuningen), in plaats van meerdere losse stoelen en een kleine bank. Meerdere kleine meubels bij elkaar zorgen er voor dat er téveel spullen in de kamer staan, teveel om naar te kijken, teveel onrust. Eén mooi zitmeubel brengt rust. Kasten, dressoirs of een salontafel kun je daarentegen het beste zo ‘slank’ mogelijk houden. Ga voor metaal, glas of open wandplanken om de ruimte open te houden.

Bron | Sisatiloissa 

6. Accessoires: Less is more

Het allerbelangrijkste om een kleine woonkamer zo ruim mogelijk te laten ogen, zijn accessoires. En dan dus juist het gebrek hieraan. Ga voor enkele accessoires en groepeer je frutsels, maar zet niet alles vol met spulletjes. Een veelheid aan accessoires en persoonlijke spullen heeft hetzelfde effect als meerdere losse stoelen in de zithoek. Ze brengen onrust en doen een ruimte veel kleiner lijken dan hij daadwerkelijk is.

Bron | Davide Lovatti Photography 

7. Creëer voldoende opbergruimte

Zorg voor voldoende opbergruimte, zodat je alle spullen die je niet wilt zien, maar wel nodig hebt, gemakkelijk kunt opbergen. Rommel en rondslingerende spullen maken een kleine woonkamer veel kleiner dan hij is. Zorg dus voor voldoende kastopslag, bergingsruimte in de hal of ga voor stiekemde opslagmogelijkheden in bijvoorbeeld de salontafel (denk: grote kist!) of in de bank. Tip: gooi weg (of beter nog; breng naar de kringloop) wat je niet gebruikt!

Bron | Interior Junkie

8. Ga de hoogte in

Als je woonkamer niet zo groot is, maak dan gebruik van de hoogte! Benadruk het verticale om optisch meer ruimte te creëren. Kies bij de inrichting voor lange, slanke kasten. Ga voor voor gordijnen die lopen van het plafond tot aan de vloer. Of breng verticale lijnen aan door middel van een leuk behang of een geschilderd vlak op de wand.

Bronnen | Coco lapine design

9. Spiegels, spiegels, spiegels

In kledingwinkels weten ze vaak handig gebruik te maken van spiegels om optisch meer ruimte te creëren. Een winkel lijkt met een spiegelwand vaak twee keer zo groot! Dit kun je natuurlijk ook toepassen in je eigen woonkamer. Je hoeft geen hele muur op te offeren voor een enorme spiegel, een enkele spiegel werkt ook al ruimte vergrotend. Let wel op: één spiegel werkt beter dan een wand met meerdere spiegels bij elkaar.

Bronnen | Westelm & A cup of Jo

10. Speel met de ruimte

Zet het bij het inrichten van de woonkamer je bank altijd 5 á 10 cm van de wand af. Hoe klein de ruimte ook is. Als je een bank helemaal tegen een muur plaatst zal dat een beklemmend en vol gevoel geven. Die kleine ruimte tussen muur en bank is precies voldoende om de woonkamer ruimer te laten lijken. Wees sowieso niet bang om te spelen met je meubels in de ruimte. Alles tegen de muur zetten levert je, naast dat het niet mooi staat, geen extra ruimtelijk gevoel op.

Bron | Elle Decor

11. Bank en kasten op pootjes

Ga voor een bank op pootjes. Doordat je onder de bank door kunt kijken, maar ook omdat het daglicht vrij spel krijgt, oogt de ruimte groter. Precies hetzelfde gebeurt er bij een kast op pootjes.

Bron | Vockinginterieur

12. Schrap meubels die niet echt nodig zijn

Een televisie (tegenwoordig hebben we gelukkig bijna allemaal wel een dunne versie) op een groot televisiemeubel maakt een kleine woonkamer al snel te vol. En een televisiemeubel is zo’n meubel dat je eigenlijk ook helemaal niet nodig hebt. (Ver)berg je televisie in een kast of, als je dat niet mooi vindt, hang je televisie op aan de muur. Precies hetzelfde geldt voor een salontafel. Heel mooi, als je er de ruimte voor hebt. Maar in een kleine woonkamer kun je beter gebruik maken van een kleiner bijzettafeltje die je makkelijk verschuift en perfect naast een bank kunt zetten. Op deze manier bespaar je ruimte en heb je meer dan genoeg plek voor meubels die wel echt belangrijk zijn, zoals je bank, stoelen, kasten en eventueel een eettafel.

Bron | Onbekend

13. Schuifdeuren

Een laatste, hele praktische tip gaat over de deuren in je huis. Heb je een openslaande deur die je kamer binnen slaat? Denk er dan eens aan om deze te vervangen voor een mooie schuifdeur. Een schuifdeur neemt veel minder ruimte in beslag dan een normale deur. En staat ook nog eens prachtig!

Bron | Design Sponge

Heb jij een kleine woonkamer en heb je zelf nog tips en trucs voor de inrichting? Laat het ons dan weten in een reactie! Ben je geïnspireerd geraakt, kijk dan vooral eens tussen het geweldige interieur aanbod van al onze leuke webshops en maak gebruik van de filters om tot een goede selectie te komen. Hier klik je meteen door naar de leuke meubels van Flinders!