Wat is een moodboard?

Een moodboard, het woord zegt het al, is een bord waarop je een bepaalde sfeer of stijl neer kunt zetten. Een collage van alles wat jij leuk vindt. Een moodboard is daarom een geweldige manier om je gedachtes over je interieur te ordenen. Als je gaat verhuizen, of als je enkel de slaapkamer opnieuw wil inrichten, zit je hoofd natuurlijk vol ideeën. Hoe handig is het dan om deze ideeën eerst voor jezelf op een rijtje te zetten op een moodboard? De perfecte houvast voor je nieuwe interieur én geen miskopen meer! Maar ook als je jouw stijl wilt overbrengen op je partner, familie of misschien wel de binnenhuisarchitect zeggen beelden meer dan 1000 woorden.

Tip! Ga je samenwonen? Maak dan allebei een moodbord van jullie stijl. Op die manier kun je gemakkelijk zien wat overeenkomt en wat juist niet. Handig om een gezamenlijke stijl te kiezen!

Weet je jullie gezamenlijke stijl al? Bekijk dan hier de leukste accessoires op Bol.com.

MoodboardBronnen | Flickr & Lark & Linen

Handige tips voor het maken van een moodboard

Zet bij het maken van een moodboard niet zomaar alles wat je leuk vind bij elkaar. Durf keuzes te maken, en probeer alleen datgene te kiezen wat je écht mooi vind. De stijl, meubels en kleuren die je daadwerkelijk voor je ziet in je eigen huis. Dus ga niet voor die leuke strandlook als je die eigenlijk alleen zou toepassen in je toekomstige vakantiehuis op Ibiza.

Vind je toch nog meerdere stijlen leuk, dan is een moodboard een geweldige manier om de rode draad tussen die verschillende stijlen te ontdekken. Meestal popt er wel een bepaald kleurschema uit of zie je ineens dat jouw industriële smaak wel heel goed samengaat met bijvoorbeeld modern chic.

Denk verder niet alleen aan foto’s, maar combineer je beeld zeker ook met tekst, kleur of materiaal. Voeg kleine stukjes stof toe en ga bij de plaatselijke bouwmarkt op zoek naar kleurstalen of een stukje behang. Maar ook online zijn er genoeg kleurschema’s en materiaalsoorten te vinden. Hoe specifieker, hoe beter!

Moodboard_materialenBron | Studio David Thulstrup

Als je je hele huis wilt (her)inrichten kun je één groot moodboard maken van de stijl die je wilt. Maar handiger is het om per ruimte een apart moodboard te bedenken. Vooral goed als je in de slaapkamer iets totaal anders wilt dan in de woonkamer. Maar zelfs als alle stijlen in je huis met elkaar overeenkomen, kun je je met aparte moodboards heel specifiek richten op een enkele ruimte. Handig om de verbouwing of herinrichting stap voor stap aan te pakken!

Het papieren, digitale en online moodboard!

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om een moodboard te maken. Je hebt het papieren, het digitale en het online moodboard. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

Het papieren moodboard

Het digitale moodboard

Het online moodboard

Het papieren moodboard is wat ons betreft nog altijd een erg goede manier. Een moodboard op papier is namelijk het meest overzichtelijk, je ziet in een klap iemands stijl. Perfect dus om anderen gemakkelijk te kunnen laten zien wat je bedoelt, en wat je mooi vindt. Wat je nodig hebt voor een papieren moodboard? Enkel een stevige achtergrond (zoals foamboard, MDF plaat of gewoon een stuk dik karton), een schaar, lijm, een stapel tijdschriften (of kranten, flyers etc.) en kleurstalen, stofjes of ander materiaal. 

Tip! Plak al je uitgeknipte ideeën niet meteen lukraak vast. Bepaal eerst een mooie compositie en pas als je echt zeker bent kun je gaan lijmen.

Moodboard makenBron | Eclectic Trends

Het digitale moodboard in Photoshop of InDesign is lastiger en niet voor iedereen toegankelijk omdat deze programma’s een flinke gebruiksaanwijzing hebben. Maar er zijn meer digitale mogelijkheden. Ben je wel handig met Word of Powerpoint? Ook in deze programma’s kun je prima aan de gang met je moodboard. Ook niet? Dan kun je heel gemakkelijk aan de slag via Olioboard.nl. Op Olioboard vind je een online programma waarin je producten in alle stijlen en voor elke ruimte naar je collage pagina kunt slepen. Het handige is dat je deze producten ook daadwerkelijk meteen kunt kopen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook aan de hand van het door jouw samengestelde moodboard op zoek gaan naar soortgelijke producten. 

De aller makkelijkste en misschien ook wel de meest verslavende manier om je moodboard te maken is het online moodboard bijvoorbeeld op Pinterest.nl. Sinds Pinterest bestaat doen wij niet anders meer, omdat het zo’n fijne bezigheid is tussen alle zaken door. Fijn ook is dat je je moodboard altijd bij de hand hebt, handig als je per ongeluk in een woonwinkel bent beland of iets moois tegen komt tijdens je vakantie. Wil je het net even anders? Ga dan naar Welke.nl, het Nederlandse zusje van Pinterest.

Aan de slag!

Het maken van een moodboard helpt je je eigen interieurstijl te ontwikkelen, geeft je duidelijkheid en houvast en het is ook nog eens leuk om te doen! Geen herinrichtingsplannen of een verhuizing voor de boeg? Een moodboard is ook super handig bij het kiezen van je kledingstijl, een nieuwe opleiding of bij het kiezen van je volgende vakantieland. Veel plezier!

Weet je al welke stijl je wilt toepassen in jouw interieur? Op Feels Like Home vind je een enorm overzicht aan interieurproducten en woonaccessoires van de leukste online woonwinkels van Nederland. Door gebruik te maken van de filters aan de linkerzijde, maak je het jezelf gemakkelijk en zie je in een enkele oogopslag welke producten passen bij jouw stijl of budget.

Tip! wij zijn helemaal verliefd op de producten van Ferm Living! Vind je hier, you’re welcome!