Kun je geen genoeg krijgen van planten, maar ben je op zoek naar een plekje voor al je betoverende groen? Door verticaal te tuinieren kun je binnen of buiten zelf een perfect systeem voor je groene blikvangers maken. Zonder dat dit te veel ruimte in beslag neemt! Of je nu groene vingers hebt of niet: je maakt zo een verticale plantenwand om verliefd op te worden. Waar te beginnen, vraag je? Wij geven je 6 tips voor het aanleggen van een verticale tuin.

1. Een verticale tuin of irrigatiesysteem kopen

Misschien werd je enthousiast door onze aankondiging dat je niet per se groene vingers hoeft te hebben om te kunnen genieten van een plantenwand in je woonkamer, hal, badkamer of kantoor. Dit klopt! Je kunt tegenwoordig een complete groene muur met planten, mos en irrigatiesysteem voor tegen de binnenmuur kopen! Maak het zo bont als je wilt: laat je verticale plantenbak op maat maken of koop een kant en klaar systeem.

|

2. Een eetbare verticale tuin maken

Ben je niet alleen gek op groen, maar houd je ook van je zelfverbouwde, biologische groente, fruit en kruiden? Ga dan voor eetbaar verticaal tuinieren. Je kunt zelf een verrukkelijke verticale groente- of kruidentuin voor binnen of buiten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een plantenrek met aardbeien of tomaatjes tegen de muur van je balkon of tuin? Of een hangende kruidentuin in bloembakken of plantenzakken in je keuken?

|

3. Een klimmende groene wand

Hoe prachtig en on trend is een gevel of schutting met een weelderig windende blauweregen of druif? Deze groene wand voor buiten is ook nog eens tamelijk low maintenance: je hoeft ‘m alleen te planten en te snoeien! Let wel op dat sommige planten schade kunnen aanrichten aan je fundering, gevel, houtwerk of dak. Dus als je een plant hebt gevonden die je mooi vindt voor tegen je huis, eerst even googelen!

|

4. Een hangende groene wand

Als je je kamer, balkon of tuin deels wilt afschermen, zonder zelf een schutting te maken, dan kun je dit oplossen met een mooie, verticaal hangende, groene wand. Kies bijvoorbeeld voor hangende bakjes, glazen bollen of een plantenbak met een grote naar beneden hangende klimop.

|

5. Een verticale tuin op een ladder of trap

Wil je wel een verticale tuin, maar heb je geen zin of mogelijkheid om van alles aan een hek of de muur te bevestigen? Een trap of ladder met mooie potten en planten staat ook prachtig!

|

6. DIY

Als je een beetje handig bent kun je natuurlijk zelf een groene wand met irrigatiesysteem maken. Het leuke is dat je dan helemaal zelf kunt kiezen hoe alles eruit komt te zien en welke materialen en kleuren je gebruikt. Wil je een verticale wand maken met pallets? Geen probleem, je timmert ze zo aan de muur! Of stapel wat verweerde kisten op elkaar voor een groene wand met een vintage look. Wil je de look iets minder DIY en iets meer gepolijst houden? Maak dan eens een wandeling door een tuincentrum of tuin afdeling van IKEA of doe het zelf-winkel. Keus genoeg!

|

We wensen je heel veel plezier met het aanleggen van je eigen groene muur. Behoefte aan meer inspiratie en uitleg? Kijk eens op Pinterest en Youtube voor ontelbare voorbeelden en uitleg filmpjes. En natuurlijk hebben wij ook weer een heerlijke selectie aan moois voor tuinieren voor je verzameld!