Hoe mooi en gezellig! Lekker op je blote voeten door je huis wandelen over zachte, pluizige of juist gladde vloerbedekking. Tapijt toevoegen aan je interieur is een geweldige manier om een ruimte te voorzien van stijl en sfeer. Natuurlijk willen we onze vloerkleden wel graag zo mooi mogelijk houden! Vlekken en vieze geurtjes kunnen immers flink afdoen aan het chique karakter van onze zachte vloerdecoratie. Hoe kun je zelf dat luxe, hoogpolige, wollen of andersoortige vloerkleed of karpet reinigen en onderhouden? Wij geven je 5 tips om je tapijt in topvorm te houden!

1. Know your stuff

Tapijt komt in allerlei verschillende vormen, kleuren, maten en materialen. Voor het schoonhouden van je tapijt is het belangrijk om te weten wat voor tapijt je hebt. Sommige materialen houden meer stof vast, zoals katoen. Aan de andere kant kun je een katoenen vloerkleed makkelijk wassen! Wol trekt geen vuil aan, maar kan wel pluizen (zeker in het begin, niet aan trekken!) en allergische reacties veroorzaken. Heb je een stofallergie? Ga dan voor een kunststof vloerkleed. Wat voor vloerkleed je ook hebt of kiest, houdt de materiaal gegevens voorhanden. Een wollen kleed schoonmaken zal er namelijk in veel gevallen anders uitzien (deze kun je zo in de sneeuw leggen!) dan het reinigen van een kunststof kleed.

|

2. Regelmatig schoonmaken & schoenen uit!

We hebben natuurlijk niet elke maand tijd (of zin) om een vloerkleed of tapijt te wassen en te stomen. Daarom is het belangrijk om je vloerkleed in goede doen te houden. Pak in ieder geval één keer per week de stofzuiger erbij en zuig zorgvuldig en zonder borsteltjes het kleed weer kruimel-, haar- en stofvrij. Een andere manier om ervoor te zorgen dat je voor een groot deel van de tijd kunt volstaan met licht opfrissen, is zorgen dat er niet te veel vuil op je vloerkleed komt. Weet je nog dat we in de inleiding meteen begonnen over blote voetjes? Geen buitenschoenen op je tapijt scheelt enorm!

|

3. Om de tijd grondig reinigen

Hoe goed je ook stofzuigt, om de tijd zul je je vloerbedekking grondig moeten schoonmaken. Dit kun je laten doen of zelf doen. Als je het zelf wilt doen dan is de beste en makkelijkste reiniger voor je tapijt de tapijtreiniger. Als je die dingen kneiterduur vindt dan kun je ook een goede tapijtreiniger huren om je kleed weer snel en betaalbaar in topconditie te krijgen. Een andere tip voor het schoonmaken van je vloerbedekking is je vloerkleed stomen. Hiervoor kun je een stoomreiniger aanschaffen (die dingen zijn namelijk handig voor alles!) of huren. Geen budget of tijd om in de weer te gaan met speciale apparaten? Je kunt je vloerkleed ook schoonmaken met een sopje van water en azijn en een spons of met de baking soda hack! Strooi baking soda over het kleed, laat dit een tijd inwerken (minstens twee uur, liefst een nacht) en zuig dit vervolgens op met de stofzuiger. Poef! Weg zijn de vlekjes en nare geurtjes.

|

4. Vlekken direct aanpakken

We hebben het allemaal druk, maar als er een vlek ontstaat op je tapijt kun je beter niet wachten met schoonmaken. Als je de vlek meteen met een natte doek of spons begint te deppen, is de kans dat je ervan af komt het grootst!

|

5. Trucjes en huismiddelen voor extra hardnekkige vlekken

Nu zijn er van die specifieke, gemene vlekjes die om hun geheel eigen behandelwijze vragen. Zo hebben wij ons al eens bezig gehouden met het verwijderen van nagellak en het te lijf gaan van kaarsvet. Voor vrijwel elke vlek zijn er inmiddels “oma’s” tips en middeltjes voor het reinigen van je tapijt, zoals wasverzachter, waspoeder, azijn, soda of haarlak gebruiken om vlekken te verwijderen. Veel van deze tips zijn super effectief! Onderzoek wel eerst even of het huismiddel goed samengaat met het materiaal van jouw vloerkleed en probeer het altijd eerst even uit op een onopvallend klein plekje. Heb je liever een standaard schoonmaakmiddel in huis dat bij de meeste vlekken werkt? Er zijn ook veel vlekkenverwijderaars op de markt speciaal voor de vloerbedekking, zoals Vanish.

|

Dat vloerkleed ziet er weer even extra mooi uit, nu je je geen zorgen meer hoeft te maken over vlekken en onderhoud! Heb je mooi de ruimte om je oog te laten vallen op een leuk bijzettafeltje of ander woonaccessoire! Heb je de schoonmaak smaak te pakken? Lees hier hoe je je oven makkelijk en milieuvriendelijk kunt reinigen!