Planten zijn met hun schoonheid, luchtzuiverende en rustgevende eigenschappen een prachtige toevoeging voor elk interieur. Het groene pareltje waar we het vandaag over willen hebben is het meest populaire lid van de Pilea familie: de pannenkoekplant. De Pilea Peperomioides vindt haar oorsprong in China, waar het plantje, met de liefkozende bijnaam money plant, wordt gezien als een symbool voor goed fortuin. Het fijne aan de pannenkoekplant is dat deze weinig verzorging nodig heeft en niet giftig is. Maar er is nog iets leuks aan de pannenkoekplant: je hoeft er maar één te kopen, want er ontstaan stekjes waar je bij staat! Wil jij graag van jouw ene pannenkoekplant meer pannenkoekplantjes maken? Dat is super simpel. Wij vertellen je hoe je een pannenkoekplant kunt stekken!

1. Een blije pannenkoekplant maakt stekjes

Bij een goede verzorging van de Pilea Peperomioides zal deze al snel stekjes maken. Hoe verzorg je de pannenkoekenplant? Zet de Pilea op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht, geef hem wekelijks wat water (zorg dat er geen water onderin de pot blijft staan) en als je de pannenkoekplant écht gelukkig en groot wilt maken dan geef je deze ook nog eens elke maand een beetje plantenvoeding.

|

2. De stekken lossnijden

De stekken van de Pilea Peperomioides groeien in de grond rondom de plant en aan de stam, maar ze zitten allemaal nog vast aan de moederplant. Snijd de Pilea stekjes (als het losse plantje ongeveer 4 cm groot is) voorzichtig los, zodat je eventuele wortels intact laat. Zit de stek op de stam van de moederplant? Deze kun je zo dicht mogelijk bij de stam wegsnijden.

|

3. De mini Pilea planten stekken in water

Sommige stekken zullen nog niet zo veel wortels hebben, dit is zeker het geval bij stekjes die je direct van de stam hebt gehaald. Deze planten in wording moeten het nog even doen zonder aarde, je laat ze namelijk lekker wortel schieten in water! Zorg dat er geen blaadjes onder water komen te staan (die kunnen gaan rotten), haal eventueel de onderste blaadjes van het stekje weg.

|

4. Plant de stekken in de aarde

Na het wortels kweken (als de nieuwe plantjes ongeveer 6 a 8 wortels hebben) kunnen de stekken in de aarde. Zorg dat de aarde de eerste tijd voortdurend vochtig is (niet drijfnat, dan gaat de boel rotten) zodat de nieuwe plantjes lekker kunnen aankomen in hun nieuwe huisje. Naarmate de nieuwe Pilea’s groter worden kunnen ze in een ruimere pot. Leuk voor in je eigen huis of als cadeautje!

|

Gefeliciteerd! Nu ben je net als wij een ware plantenkenner en weet je precies hoe je een Pilea plant stekt. We wensen je super veel plezier met je groene vingers! Zin in nog meer plant en zo? Bekijk hier onze top 7 zuurstofplanten voor de slaapkamer.