Hoe heerlijk is een mooie keuken met alles erop en eraan? Lekker kokkerellen, etentjes geven, de blits maken met culinaire hoogstandjes en experimenteren met nieuwe gerechten. Het enige nadeel: die keuken moet ook weer schoon! Een van de klusjes waar velen van ons flink tegenop zien en die we en masse uitstellen (wat de situatie er niet beter op maakt), is de vieze oven weer schoonmaken. Er zijn natuurlijk speciale schoonmaakmiddelen en stoomreinigers voor het schoonmaken van de oven. Maar wist je dat dit net zo makkelijk, goedkoper en milieuvriendelijker kan met huismiddeltjes en trucjes die onze oma’s al gebruikten? Wij geven je de 6 beste tips voor het reinigen van je oven, zodat je weer helemaal klaar bent voor je volgende gastronomische triomf!

1. Verwijder eerst de kruimels met de stofzuiger

Voordat je gaat boenen wil je natuurlijk eerst van alle kruimels af. Een simpele truc om je oven tot het laatste hoekje en randje kruimelvrij te maken is de stofzuiger inzetten.

|

2. De oven reinigen met citroen

Geen zin om eindeloos te schrobben? Een goede manier om vet gemakkelijk te verwijderen is een citroen in de oven. Snijd een citroen doormidden. Vul een ovenvast kommetje met water, het sap van de ene helft van de citroen en de andere helft in plakjes. Plaats het geheel voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Hierna hoef je alleen nog maar met een natte doek of spons het vet weg te halen. Deze tip werkt ook voor het schoonmaken van een magnetron of combi oven! Zet de kom met citroen op de hoogste stand voor 5 minuten en je hebt hetzelfde resultaat. Geen citroen in huis? Gebruik dan een kom water met een vaatwastablet erin!

|

3. Ga vet te lijf met groene zeep

Ook groene zeep komt ontzettend goed van pas bij het schoonmaken van je oven! Verwarm de oven tot 200 graden en zet deze dan uit. Vervolgens wrijf je met een stuk groene zeep de hele binnenkant van de oven in (pas op dat je je niet brandt!). Laat daarna een ovenvaste kom met water een uur in de oven staan en veeg alles zo schoon.

|

4. Geen vieze oven is bestand tegen azijn

Een fles schoonmaakazijn is altijd praktisch om in huis te hebben! Schoonmaakazijn is namelijk een goedkoop, milieuvriendelijk en super krachtig middel. En laat je nu ook nog eens super goed je oven kunnen reinigen met azijn! Vul een ovenvaste kom, bak of kop met ¼ kop azijn en 1 kop water en laat dit voor een half uur koken in de oven op 100 graden. Al het vuil is nu losgeweekt en kan zo worden verwijderd met een natte doek of spons.

|

5. De ovenplaat schoonmaken met baking soda

Bang dat de opvangbak of ovenplaat nooit meer schoon wordt? Een nachtje geduld en je kunt weer volop genieten van een schone oven! Strooi baking soda op de bodem en maak dit nat. Laat dit een nachtje inwerken en de volgende dag veeg je het vuil zo schoon met een natte doek.

|

6. RVS gaat pas echt mooi glanzen met olie

De binnenkant van de oven schoonmaken is één ding, maar we willen natuurlijk ook van een mooie buitenkant genieten! Als je van die vette vingers op het RVS af wilt dan kun je dat het best doen met vet! Boen de RVS onderdelen met een paar druppels (olijf)olie en neem ze daarna af met een droge doek. Als nieuw!

|

Zo, nu weet je hoe je je oven net zoals oma kunt schoonmaken met citroensap, groene zeep, baking soda, schoonmaakazijn of een vaatwastablet! Geen zin om na elke culinaire escapade je oven uitgebreid te moeten poetsen? Dan is aluminiumfolie plaatsen op de bodem en de wanden een geweldige hulp! Verwijder na het koken het folie, et voilà! Alles is nog schoon. Heb jij mooi de tijd om rond te snuffelen bij onze mooie accessoires voor je volgende diner…