De zoektocht naar het perfecte huis is ten einde. De koop of het huurcontract is getekend. De sleutel overhandigd. De pret kan nu écht beginnen. Je mag je huis gaan inrichten!

Maar je huis inrichten is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Om jouw huis ook echt jouw huis te laten zijn is er meer nodig dan het lukraak neerzetten van meubels en woonaccessoires. En waar sommige mensen zijn geboren met een goed gevoel voor design en decoreren, zijn er ook die daar wat meer hulp bij nodig hebben. Want hoe krijg je nou die gezelligheid, die fijne warme sfeer in huis? Wij helpen je graag een goed begin te maken met je huisinrichting.

Je huis inrichten:

1. Bedenk hoe je de ruimte wilt gaan indelen

Bekijk je huis eens door de ogen van een architect en bedenk hoe je de ruimte wilt gaan indelen. De keuken is gemakkelijk, maar misschien is er een hoek van de woonruimte die heel goed als eetkamer kan worden ingericht. Een hoek waar naast de eettafel misschien ook wel ruimte is voor een servieskast of een mooie wijnverzameling. Als je dit hebt bepaald kun je nagaan of de rest van de woonruimte enkel als woonkamer moet dienen, of dat je ook nog een fijne werkplek, leesplek of speelruimte voor de kinderen nodig hebt. Vaak kan zo’n plek als goede overgang werken tussen de woon- en de eetkamer. Als je geluk hebt biedt de vorm van je huis zelf de perfecte hoek al aan, bijvoorbeeld bij een nis inde muur.

2. Pas je meubels aan op de ruimte

Meet de afmetingen van een ruimte en pas je meubels daarop aan. Is je woonkamer niet al te ruim, ga dan niet voor die enorme hoekbank. En ga niet voor een lange zespersoons-eettafel in een te kleine eethoek. Hoe mooi je die meubels ook vindt. Probeer verder te zoeken naar meubels die wèl in de ruimte passen. Hetzelfde geldt voor een grote ruimte. Kleine meubels zullen hierin wegvallen. Ga dan dus juíst voor die grote hoekbank of enorme lamp als eyecatcher, zodat je niet het gevoel krijgt dat je in een museum woont.

3. Breng je woonstijl in kaart.

Er zijn zoveel mooie spullen te vinden dat het verstandig is om jouw stijl en smaak eens zichtbaar te maken. Dit kan heel gemakkelijk op Pinterest, maar je kunt natuurlijk ook een collage in elkaar knutselen aan de hand van mooie woontijdschriften. Door stijlen, woonideeën en producten in jouw smaak bij elkaar te brengen krijg je een goed beeld van de stijl die bij jou past. Het kan zijn dat je een teveel aan verschillende stijlen bij elkaar plakt, omdat je nu eenmaal veel mooi vindt. Probeer dan een rode draad te ontdekken in de beelden en ga daar mee verder.

4. Kies je interieur op basis van jouw woonstijl

En dat brengt ons meteen bij punt 4. Kies je interieur op basis van jouw woonstijl. Mixen is goed. De eclectische woonstijl (het samenvoegen van de beste stijlelementen uit verschillende stijlen) is momenteel populairder dan ooit. Maar een jaren 70 bloemetjes lamp past misschien toch niet zo heel goed in je landelijke interieur. Hoe mooi je de lamp op zichzelf ook vindt. Kijk dus voordat je iets aanschaft goed of het meubel of de woonaccessoire ook echt past in jouw interieur.

5. Maak een kleurplan

En dat zelfde geldt voor kleur. Maak een kleurplan. Als je van veel verschillende kleuren houdt, is de valkuil dat je eindigt met een chaos aan meubels, accessoires of muren in verschillende kleuren. Spullen en ideeën die op zichzelf leuk zijn, maar bij elkaar alleen maar onrust veroorzaken. Als je vooraf kiest voor een specifiek kleurschema (of meerdere schema’s die bij elkaar passen), heb je een goede houvast bij het kopen van nieuwe accessoires en kun je vooraf al bedenken of iets in je huis gaat passen of toch niet. Vind je het moeilijk een kleurschema te kiezen? Kijk dan eens bij de kleurenwaaiers op de verfafdeling van de Gamma of Karwei. Daar zie je precies welke kleuren bij elkaar in dezelfde kleursoort zitten en welke waaiers bij elkaar passen.

6. Maak een goed lichtplan

Een ondergeschoven kindje, maar toch één van de belangrijkste punten bij het inrichten van je huis is het maken van een goed lichtplan. De manier waarop we een ruimte ervaren hangt namelijk voor een groot deel af van de verlichting. Ga voor verschillende ‘lagen’ licht om sfeer een diepgang te creëren. Omgevingslicht voor als het donker is en om bij schemering het daglicht aan te vullen. Accentverlichting om die fijne sfeer aan te brengen. En werklicht om licht te brengen op precies die plek waar je het nodig acht, zoals bijvoorbeeld boven de tafel.

7. Begin met de basis

Begin met de basis en vul dan aan. Het is niet erg dat je interieur niet vanaf het begin al helemaal af is. Zorg er wel voor dat als je iets nieuws koopt je gaat voor een goede basis. En die goede basis begint al bij het uitkiezen van de vloer, de kleur op de muur en de deuren en kozijnen. Als de basis mooi is en als het even kan tijdloos, dan kun je alle tijd van de wereld nemen om de rest van je interieur bij elkaar te zoeken.

8. Kies een focuspunt

Heeft jouw huis een mooi focuspunt? Iets dat opvalt? Mooi is? Bijvoorbeeld een prachtige metalen trap in de woonkamer, een grote raampartij, een oude haard, of een echt stenen muur? Het kan van alles zijn, maar leg daar dan de nadruk op. Zorg dat wat mooi is opvalt en bouw daar je interieur omheen. Heeft jouw huis in eerste instantie geen focuspunt? Je kunt er altijd één creëren. Geef een muur een goeie kleur. Of kies voor een groot meubel, een opvallend kunstwerk. Een grote spiegel of grote boekenkast zijn ook perfecte focuspunten.

9. Less is more

Hou jij van een druk interieur, vol kleuren, printjes en spullen? Top! Ga daar dan ook helemaal voor. Door verschillende kleuren en prints met elkaar te mixen kan een geweldige sfeer ontstaan. Wil je juist in een rustige, lichte en ruime omgeving thuis komen? Durf dan weg te laten. Ook bij interieurstyling gaat het gezegde ‘less is more’ vaak op. Niet elke witte muur hoeft te worden opgevuld met schilderijen. En het brengt juist rust in je interieur als er in die ene hoek geen meubel staat. Durf dus ook leegte aan te brengen, voor een nog fijner resultaat.

10. Vergeet de raamdecoratie niet

Sommige mensen houden niet van raamdecoratie. Soms wordt er gedacht dat een gordijn een gordijn is, en dat het niet uitmaakt wat je precies voor de ramen hangt. Maar niets is minder waar. Een goed gordijn haalt het lege, holle gevoel uit een ruimte. Een goeie sfeer heeft álles te maken met je raamdecoratie. En er zijn gigantisch veel mogelijkheden om precies de sfeer te krijgen waar jij naar op zoek bent. Denk naast gordijnen eens aan houten jaloezieën voor een prachtig lijnenpatroon, een duo rolgordijn of plisségordijnen!

Hopelijk heb je wat aan deze 10 tips en wil je meteen beginnen! Hieronder vind je vast onze favoriete en hier shop je verder. Door gebruik te maken van de filters aan de linkerzijde maak je het jezelf gemakkelijk en zie je alleen de meubels en accessoires die echt wat voor jou zijn. Filter op subcategorie, kleur, materiaal of prijs, en vindt de mooiste producten bij de leukste woonshops!

Afbeelding 1 | Afbeelding 2 | Afbeelding 3 | Afbeelding 4 | Afbeelding 5 | Afbeelding 6

Vier de lente! Ontdek de nieuwe tuincollectie van Sissy-Boy.

Het is lente! Dus je bent vast alweer een beetje bezig je tuin, terras of [...]

Voorjaarsschoonmaak: maak je huis lenteklaar in 5 stappen!

Jaa! Daar zijn de eerste serieuze zonnestraaltjes, bloembollen, bloesems, gezellige terrasjes en langere dagen… De [...]

Badkamerinspiratie: 45 prachtige badkamer ideeën!

Ga je een nieuwe badkamer plaatsen of wil je je huidige badkamer verbouwen en ben [...]

Is opruimen niks voor jou? Probeer de methode van Marie Kondo!

Een rommelig huis kan nog steeds een heel gezellig huis zijn. Maar… hoeveel tijd besteed [...]

Roze woonaccessoires, roze muren… 11x mooi roze in je interieur!

Als je ons een beetje kent, dan weet je: wij houden van roze! Pretty in [...]

Zo kies je de juiste hanglamp voor boven de eettafel: 7 tips!

Yay! Je eethoek is bijna af! Het enige dat nog ontbreekt om je prachtige eettafel [...]

Tuinafscheiding: een schutting of toch niet? 11 voorbeelden!

Wat kunnen we genieten van een mooie tuin! Een eigen stukje groen paradijs om tot [...]

Hoe moet je kalkverf aanbrengen? Lees eerst deze 5 tips & trics!

Zo nu en dan hebben we behoefte aan een nieuwe look en feel in huis. [...]