Ahh, de winter! Lichtjes, gezelligheid, sneeuw, familie, vrienden, mooie outfits, het huis versieren met glimmende dingen, knusse dekentjes, kussens, dikke sokken, warme koffie, thee of chocolademelk, lekker eten en…. droge lucht in huis! Door al die gezellig omhoog gedraaide verwarmingen en koude, droge buitenlucht kan de luchtvochtigheid in huis heel snel te laag worden. Ben je benieuwd of de lucht in jouw huis of kantoor te droog is? Natuurlijk zijn er apparaatjes waarmee je droge lucht in huis kunt meten, maar je zult het ook fysiek merken als de luchtvochtigheid te wensen overlaat. Door droge lucht ga je namelijk hoesten, krijg je trekkerige, droge huid, droge ogen, statische elektriciteit en slaap je minder goed. Als jij en je huisdieren al een tijdje lopen te kuchen in huis, dan is dat misschien dus helemaal niet een wintergriepje! Wat te doen tegen droge lucht in huis? Wij geven je 7 tips om de luchtvochtigheid in je woonkamer, slaapkamer of kantoor te verhogen.

1. Zet de verwarming lager

De beste tips zijn simpele tips: je kunt het probleem van droge lucht in huis al grotendeels oplossen door de verwarming lager zetten. Door de hete, droge lucht van de vloerverwarming en centrale verwarming zitten we immers in dit schuitje! Zorg dat je de verwarming niet hoger instelt dan 21 graden en zet deze uit of lager als je de deur uitgaat of gaat slapen.

|

2. De lucht bevochtigen met verwarmingsbakjes

Een andere leuke truc: zet je verwarming in als luchtbevochtiger! Door een bakje water op de verwarming te plaatsen wordt er niet alleen warme, maar ook vochtige lucht verspreid door het huis. Dit kun je doen met een kommetje water op de radiator. Of je kunt een vochtbak, waterbak of kleinere waterbakjes voor de verwarming kopen en die bevestigen aan de radiator.

|

3. Roep de hulp in van plantjes

Wil je het liefst de lucht bevochtigen zonder apparaat? Dan zijn planten in huis een prachtige, gezellige en effectieve oplossing! Planten voorzien je huis van verse zuurstof en kunnen de luchtvochtigheid geweldig reguleren. Kies voor mooie, groene planten die van nature voorkomen in oerwouden en graag veel water drinken, zoals de goudpalm. Deze planten verdampen het meeste vocht. Zin in meer groenspiratie? Neem eens een kijkje bij de mooiste zuurstofplanten voor de slaapkamer, onze tips voor een groene muur of hoe je van één pannenkoekplant veel meer pannenkoekplanten maakt!

|

4. Douchen? Laat vooral de deuren open!

Ook bij het douchen komt super veel damp vrij, waarom zou je daar geen gebruik van maken? Door te douchen met de deur open, verspreidt de vochtige lucht zich door de rest van je huis. Twee vliegen in één klap!

|

5. Laat je schone was in huis drogen

In de winter is je huis een ideale plek om je kleding snel te laten drogen. Door de warme droge lucht verdampt het vocht uit je kleding dan namelijk sneller dan buiten. Droge kleding, vochtigere lucht, wat wil je nog meer?

|

6. Lekker je huis luchten en stoffen

De negatieve effecten van droge lucht worden verergerd door stof. Zorg daarom dat je huis stofvrij is! Regelmatig je huis luchten is ook belangrijk. Doe dit telkens kort, in verband met de droge winterlucht. 10 minuten per keer is perfect!

|

7. De luchtbevochtiger schiet te hulp

Een andere, super effectieve manier om droge lucht tegen te gaan is een luchtbevochtiger in je woonkamer of slaapkamer aanzetten. Luchtbevochtigers zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen. Dingen om op te letten: hoeveel geluid de bevochtiger mag maken, de omvang van de ruimte en het type luchtbevochtiger.

|

Met een paar kleine aanpassingen is de lucht in je stekje weer helemaal optimaal! Op zoek naar nog meer gezelligs en moois voor in huis, om de koude dagen door te komen? Neem eens een kijkje bij onze andere inspiratie artikelen of deze heerlijke selectie accessoires!