Op zoek naar een beetje magie in een fles? We doelen we niet op je favoriete wijn. We hebben het over het creëren van een mini ecosysteem met planten in je eigen woonkamer! Je kunt namelijk een compleet functionerend gesloten ecosysteem maken met een zelfvoorzienende tuin in een glazen fles. Alles wordt door het ecosysteem zelf gereguleerd. Prachtig en interessant om in huis te hebben of cadeau te doen!

Je kunt zo’n zelfvoorzienend gesloten mini ecosysteem in pot of fles natuurlijk kant en klaar kopen. Maar als je graag dingen zelf maakt dan is dit een super leuk project! Wij leggen je in 6 stappen uit hoe je zelf een planten terrarium kunt maken.

1. Inkopen doen: wat haal je in huis voor je mini-ecosysteem?

Voor je kunt beginnen met het maken van je DIY terrarium heb je een en ander nodig:

* Een glazen fles, bol, kom, pot of andere glazen constructie waar je graag je plantjes in wilt laten wonen (hoe kleiner de opening hoe moeilijker deze DIY!);
* Eventueel een kurk of dop als je een gesloten terrarium wilt;
* Kiezelsteentjes of hydrokorrels;
* Houtskool;
* Potgrond;
* Een of meer kleine planten geschikt voor terraria (zoals kleine orchideeën en varens. Je kunt het best in de winkel vragen welke geschikte planten ze hebben. Er bestaan zelfs hele planten sets voor mini ecosystemen!); en
* Mos, steentjes, houtsnippers of bodembedekkende plantjes.

|

2. Reinig je fles

Zorg dat het glas helemaal goed schoon, afgespoeld en droog is. Je kunt het wassen met een eco-vriendelijk wasmiddel, zoals groene zeep en warm water.

|

3. Leg de bodem

De bodem leg je aan met verschillende lagen. Begin met een goede laag kiezelsteentjes of hydrokorrels, dit zorgt ervoor dat je wortels van je terrarium planten niet onder water komen te staan. Vervolgens strooi je een handje houtskool snippers over de steentjes, om schimmelvorming tegen te gaan. De bovenste laag is potgrond voor kamerplanten. Deze laag mag lekker diep zijn, zo’n 10 cm.

|

4. Plaats de planten en bodembedekking in de fles

Nu mag je aan de slag met je tuin in een fles! Klop de aarde van de wortels en organiseer de planten in je terrarium. Daarna kun je de stukjes mos, houtsnippers of steentjes op de grond om je planten heen leggen.

Kun je er niet bij met je handen? Met een beetje oefening en gepriegel kun je het mini terrarium inrichten met behulp van sushi- of kleine bamboe stokjes (yep, we hadden je al gewaarschuwd bij de boodschappenlijst).

|

5. Kies een goed plekje en besprenkel de planten met water

Je mag het terrarium nu op een fijne, lichte plek zetten. Als je voor een afgesloten terrarium kiest, heeft je plant straks in zijn glazen bol of fles geen extra water meer nodig. Maar voordat het zover is moet de grond een tijdje licht vochtig blijven zodat hij goed kan aarden! Gebruik een plantenspuit of je hand om zo nu en dan je mini ecosysteem te besprenkelen met water.

|

6. Sluit eventueel je terrarium af

De komende tijd mogen de ecosysteem plantjes rustig wennen aan hun nieuwe huis. Sluit het terrarium pas af als je planten er na een tijd nog goed uitzien en groeien! Meningen lopen uiteen over hoe lang je precies moet wachten met het dichtmaken van je flessentuin. Sommigen zeggen dat je slechts één week hoeft te wachten, anderen raden een maand aan. Kijk daarom goed naar jouw terrarium en sluit deze af wanneer je het gevoel hebt dat alles geacclimatiseerd en gezond is. Mocht deze erg beslaan dan kun je weer even de dop eraf laten om het terrarium te laten luchten.

|

Wat zal je zelfgemaakte terrarium prachtig staan! Op zoek naar nog meer groen en mooie bloempotten voor je interieur? Neem eens een kijkje bij onze categorie kamerplanten en bloempotten.

Sale
67.20