De Scandinavische stijl was lange tijd erg populair in het interieur beeld, maar sinds een paar jaar is daar een andere stijl bijgekomen. Een interieur stijl die minstens zo mooi, maar in alle opzichten het tegenovergestelde is van het Scandinavische interieur. We hebben het over hotel chic, oftewel de boutique stijl. Deze sfeervolle, warme stijl werd, zoals de naam al doet vermoeden, veelal toegepast in de allermooiste hotels en zie je tegenwoordig ook veel in hippe restaurants en cafe’s. In die setting is de boutique sfeer echter niet onopmerkzaam gebleken want we willen nu allemaal wel wonen in deze geweldige stijl die modern design mixt met klassieke elementen! En dat is niet zo gek, want het donkere en sfeervolle gevoel dat het boutique interieur oproept valt als een warme deken om je heen. Perfect dus voor in de winter, maar misstaat zeker niet in de warmere seizoenen.

Deze klassieke woonproducten van Flinders passen perfect bij de Boutique stijl!

|

Er is alleen een klein probleem.. Het donkere, intense boutique interieur kan je afschrikken. Want waar moet je in vredesnaam beginnen? Moeten alle muren geschilderd worden of volstaat één enkele muur ook? En voor welke kleur(en) ga je dan? En welke kleuren zet je daar tegenover?

Ja, je hebt een kleine dosis lef nodig om de boutique sfeer in je eigen woning toe te passen. Maar als je een beetje durf hebt gevonden en onderstaande tips meeneemt, kan het bijna niet meer fout gaan!

1. In de boutique stijl gaat het om kleur

Het eerste dat opvalt in de boutique stijl is het gebruik van kleur. En niet een beetje kleur, maar een explosie van kleur. Lijkt eenvoudig, maar om te zorgen dat al deze kleuren niet te rommelig, te fel of te overdreven aanvoelen, kies je voor donkere, volle kleuren met een rode ondertoon. Denk aan bosgroen, bordeauxrood, oudroze, warmgrijs of diepblauw. Donkere, maar warme en intense kleuren. Zorg dat alle kleuren die je gebruikt (op de muur én in je meubels) van dezelfde kleurenfamilie komen of elkaar prachtig aanvullen. Ga voor verschillende tinten blauw gecombineerd met groen. Of bordeauxrood gecombineerd met zachtroze of taupe. Gewaagde kleurencombinaties maken het extra spannend. Zo kun je een donkerblauwe muur heel goed aanvullen met meubels en accessoires in rood of oud roze, of zelfs complimenteren met okergeel.

|

2. Vul aan met zwart, goud of koper

Heel mooi bij al deze kleurenpraal is het gebruik van zwart, goud of koper. Denk aan kleine zwarte tafeltjes, de koperen poten van een meubel, een gouden lampje of andere accessoire, een geheel zwarte eettafel. Zwart brengt rust en goud en koper zorgen voor een kleine sparkle.

|

3. Wit is niet de vijand

Na het lezen van deze twee kleurrijke tips denk je misschien dat wit geen optie is, maar niets is minder waar. Je mag best één of enkele muren wit laten. In hotels of restaurants voeren ze de warme kleuren vaak door tot in elke hoek van een ruimte, wat een geweldig effect geeft. Maar in een wooninterieur is het juist mooi om wat fris wit te behouden. Laat bijvoorbeeld houtwerk zoals plinten en kozijnen wit. Of ga voor een taupe of lichte grijs op de tegenoverliggende muur. Als de warme kleur maar de boventoon voert.

|

4. Hotel chic focust op feeling

In tegenstelling tot ruwere afwerkingen in de industriële stijl en de natuurlijke afwerking in Scandinavisch design bestaat de boutique stijl voornamelijk uit luxe, aaibare materialen. Materialen die fijn aanvoelen en een gladde finish hebben. Denk aan fluweel, velours en satijn in plaats van katoen, wol of linnen. En ga voor glad afgewerkt hout, met een glans. Voor marmer, graniet en glas. Ruw hout, ruwe metaalsoorten, bakstenen of beton passen veel minder goed.

|

5. Motieven mogen

Je donkere wanden kun je heel goed combineren met behang. Dit mag op het toilet, in de hal maar kan ook heel goed op een gedeelte van de woonkamer. Ga voor een grote wandtekening op een pallet (op deze manier creëer je diepte en het gevoel van een groot schilderij) of pak een deel van je muur dat zich er goed voor leent, bijvoorbeeld in een erker, of je open haard. Ga gerust voor een heftig design en ook voor verschillende patronen. Kan gewoon! Zolang je de kleuren maar in dezelfde familie houdt.

|

6. Mix and match je meubels

Als de basis staat kun je gaan inrichten. Ga voor een verrassende mix aan meubels. Gooi niet al je oude meubels weg, want misschien komt dat oude kastje van je opa of dat gekke tafeltje van je moeder nog goed van pas. In de boutique stijl kan namelijk heel veel. Je mooie zachte meubels vul je aan met warme kleden, oude kastjes en hippe tafels. Van nieuw tot vintage, van design tot kitsch.

|

7. More is more

Dit mixen and matchen van je meubels voer je door in de woonaccessoires. Hier kun je je helemaal uitleven, want hoe gekker hoe beter. In de boutique stijl wordt veel gebruik gemaakt van wereldse, exotische accessoires. Een lamp op een grappige poot, mooi beschilderde vazen, gouden kandelaars uit verre landen, grote kunstwerken aan de muur, bijzondere familiestukken. Minimalisme is uit, maximalisme is in.

Onder deze eclectische stijl valt natuurlijk ook onze groene favoriet: de plant. Planten passen in elke interieur stijl, zo ook in de boetiek stijl. En dan het liefst een van twee meter hoog.

|

8. Focus op belichting

Heel belangrijk als je de boutique stijl eenmaal hebt neergezet is het nadenken over je verlichting. Fel licht is nooit een heel goed idee om een fijne sfeer neer te zetten. Ga je voor die knusse boutique sfeer dan moet je vooral denken aan sfeerverlichting. Dit kan door spotjes, leuke lampen (ga voor warm, gelig licht) en natuurlijk door kaarsen.

|

9. De boutique sfeer komt niet uit één winkel

Onze laatste tip: koop je inrichting niet in een keer uit één en dezelfde woonwinkel. Dat betekent dat het misschien even duurt voordat je je interieur bij elkaar hebt. Maar dat is niet erg. De boutique sfeer hoeft niet meteen perfect te zijn. Je interieur komt langzaam tot stand. Een mooie eclectische mix van nieuw, tweedehands, brocante en vintage. Op deze manier kun je op zoek naar de echt mooie stukken die jouw inrichting zo eigen maken.

|

Zoals je ondertussen wel hebt gemerkt bestaat de boutique stijl uit een uitbundige, weldadige mix van kleuren, materialen, motieven en vormen. Een superleuke stijl om te shoppen! Begin je zoektocht hier op Flinders, want zij hebben de mooiste klassieke producten alvast voor je bij elkaar gezocht. Vind je het toch nog te eng om te beginnen? Bedenk dan dat een muur zo weer over geschilderd is 😉 Of begin bij de slaapkamer! Omdat je hier minder lang (wakker) bent, kun je in deze ruimte heel goed bekijken of een donkerdere sfeer iets voor je is. Veel succes!